Πράγα: Tο διαμάντι της Τσεχίας

Η Πράγα με την εξέλιξη της και τον ζήλο της για πρόοδο έχει μεταμορφωθεί σε μία κοσμοπολίτικη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, συνάμα όμως διατηρεί την εκθαμβωτική ιστορική ομορφιά της.  Με κληρονομιά που συνδυάζει μοναδική αρχιτεκτονική και πολιτικές αναταραχές του παρελθόντος, η Πράγα ανέκαθεν ήταν πολλά παραπάνω από μπύρες και μια γέφυρα, και σε αυτές τις δύο δεκαετίες μετά την επανάσταση που σήμανε το τέλος του κομμουνισμού, η Τσέχικη πρωτεύουσα, δικαιωματικά, διεκδικεί μία θέση στα διαμάντια της Ευρώπης.

Όταν η παγωνιά ντύνει τα αγάλματα της γέφυρας του Καρόλου, το χιόνι σκεπάζει τα καμπαναριά και η καλύτερη Χριστουγεννιάτικη αγορά, ξεκινά στο παραμυθένιο σκηνικό της πλατείας της Παλαιάς Πόλης, η Πράχα, όπως την λένε οι ντόπιοι, γίνεται ένας από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς του χειμώνα.

Στις μέρες μας η Πράγα προσφέρει συναρπαστικές εμπειρίες, πέρα από τα όρια του πολυσύχναστου ιστορικού της κέντρου (αξιοθέατο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO), με μια σειρά, ολοένα αυξανόμενων, επιλογών από μοντέρνα πολυτελή ξενοδοχεία, σύγχρονα εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και διασκεδάσεις.

Το κάστρο πρόκειται για το μεγαλύτερο μεσαιωνικό κάστρο της Ευρώπης το οποίο αποτελούσε κύρια κατοικία των Τσέχων βασιλιάδων για αρκετούς αιώνες.  Μέσα από την μακρά ιστορία της Πράγας, το κάστρο ξεκινάει τον 9ο αιώνα.  Από τότε λόγω των  πόλεμων, φωτιές και ανακαινίσεις από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις δημιούργησαν ένα πλέγμα από παλάτια, ναούς και προστατευτικά τείχη.  Στο εσωτερικό, αυτό που ξεχωρίζει από μακριά είναι  ο Καθεδρικό Ναός του Αγίου Βίτου.  Μοναδικό και το θέαμα από εκεί που βλέπεις πανοραμικά την ένωση της παλιάς και της νέας πόλης με τις γέφυρες που βρίσκονται πάνω στο ποταμό Μολδάβα.  Είναι από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης και κάθε χρόνο δέχεται πολλές χιλιάδες τουρίστες.

Επιπλέον η Πλατεία της Παλιάς Πόλης, καλό είναι να την επισκεφθείτε.  Η ιστορική πλατεία της παλιάς πόλης αποτελεί μια όαση ανοιχτού χώρου περικυκλωμένη από τα στενάκια της παλιάς πόλης.  Στην πλατεία βρίσκονται, γοτθικός καθεδρικός ναός και η εκκλησία του Αγ. Νικόλα όπως επίσης το παλιό δημαρχείο με το αστρονομικό του ρολόι.  Στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το άγαλμα του θρησκευτικού αναμορφωτή Jan Hus.  Εκεί μπορείτε να βρείτε πολλά εστιατόρια και καφετέριες.  Επίσης κορυφαία πλατεία κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αστρονομικό ρολόι δεν είναι καθόλου τυχαίο.  Φτιάχτηκε τον 15ο αιώνα και  πρόκειται για ένα πολύπλοκο ρολόι που αποτελείτε από τρία κομμάτια.  Ο αστρονομικός δείκτης εμφανίζει την θέση του ήλιου και του φεγγαριού και άλλες αστρονομικές λεπτομέρειες όπως των ζωδιακό κύκλο.  Ο περίπατος των Απόστολων που είναι σαν μια παράσταση από φιγούρες που γίνεται κάθε ώρα.  Κατά την διάρκεια του οποίου πλήθος κόσμου μαζεύεται για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση του Χριστού που βαδίζει μπροστά από τους Αποστόλους του. Τέλος ένας ημερολογιακός δείκτης παρουσιάζει τους μήνες.  Ο εντυπωσιακός πύργος του δημαρχείου χτίστηκε το 1338 και μπορείτε να πληρώσετε για να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα και να απολαύσετε την φανταστική θέα της παλιάς πόλης.

Επιπρόσθετα το Εθνικό Μουσείο Τσεχίας που Ιδρύθηκε το 1818 και στεγάζει περισσότερα από 14 εκατομμύρια αντικείμενα της φυσικής ιστορίας, ιστορίας της τέχνης, μουσικής και συγγράμματα σε δεκάδες κτήρια.  Τα εκθέματα ξεκινούν από την προϊστορική εποχή και φτάνουν έως και σήμερα.  Το κεντρικό νέο-αναγεννησιακό κτήριο του εθνικού μουσείου βρίσκεται στην πλατεία Wenceslas.  Το μουσείο μπορείτε να το συνδυάσετε όταν θα σταθείτε  μπροστά από το εθνικό μουσείο με θέα προς την πλατεία Wenceslas είναι καταπληκτική.  Γιατί;  Mια επιβλητική πλατειά με αμέτρητα πολυκαταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες ακόμη και καζίνο για όλα τα γούστα.

Υ.Γ. Η Πράγα θεωρείται φθηνή πόλη, ωστόσο έχουν το δικό τους νόμισμα, για το οποίο καλύτερα θα ήταν να ενημερωθείτε πριν την επίσκεψη σας.

Ραφαέλλα Ρουσμίκο & Κυριάκος Γιαννακού

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s