Παραμυθένια κάστρα στη Γερμανία

Κάστρο της Χαϊδελβέργης

Αναμφισβήτητα ίσως το πιο χαρακτηριστικό αξιοθέατο της Χαϊδελβέργης είναι το κάστρο της. Κτισμένο επί της βασιλείας του πρίγκιπα Elector Ruprecht, μεταξύ του 1398 και 1410.  Η δημιουργία του είναι συνδυασμός από γοτθικό και αναγεννησιακό στοιχείο.  Το κάστρο έχει σημεία καταστρεμμένα, όταν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια πολέμων δέχτηκε ισάριθμες προσπάθειες για αναστήλωση.  Με το πέρασμα των ετών προστέθηκαν επιπλέον πτέρυγες και αίθουσες.  Στις μέρες μας οι χώροι του κάστρου χρησιμοποιούνται για δεξιώσεις, θεατρικές παραστάσεις αλλά και το μεγάλο καλοκαιρινό φεστιβάλ που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Πρόσβαση: Το κάστρο βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το ιστορικό κέντρο της Χαϊδελβέργης.  Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια από ένα μονοπάτι που σε ορισμένα σημεία του απαιτεί την ανάβαση μερικών εκατοντάδων σκαλοπατιών, γι’ αυτό υπάρχει και η εναλλακτική διαδρομή μέσω της οποίας μπορεί κανείς να αποφύγει την μεγάλη ανηφόρα εάν επιλέξει το τραμ που ξεκινάει από τη βάση του λόφου στον οποίο είναι χτισμένο το κάστρο και ανεβαίνει μέχρι την κορυφή.

heidelberg-castle-clearlens-images.jpg

Κάστρο Neuschwanstein

Θεωρείται το ωραιότερο κάστρο του κόσμου και βρίσκεται πάνω από το χωριό  Hohenschwangau και Fussen στη νοτιοδυτική Βαυαρία.  Με θέα ανάμεσα στις ψηλές κορφές των Άλπεων και είναι πραγματικά σαν να βγήκε από παραμύθι.  Ένα κάστρο ονειρικό, παραμυθένιο , το κάστρο Neuschwanstein,  που σήμερα είναι ο πρώτος σε επισκεψιμότητα  τουριστικός προορισμός  της Γερμανίας  αλλά και η μοναδική υποψηφιότητα της χώρας να περιληφθεί στα επτά θαύματα του κόσμου.

Το παλάτι-κάστρο χτίστηκε ως προσωπικό ησυχαστήριο για τον Λουδοβίκο Β’ και λέγεται μάλιστα ότι έγινε με δικά του και όχι κρατικά έξοδα.  Βρίσκεται μέσα σε ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, που παρέμεινε άθικτη καθώς ο Λουδοβίκος ήταν λάτρης της φύσης και είχε δώσει σαφείς οδηγίες να μην καταστραφεί το περιβάλλον, πραγματικά, το κάστρο φαίνεται  σαν να μεγάλωσε εκεί, σαν να αποτελούσε πάντα ένα  αναπόσπαστο κομμάτι του μοναδικού αυτού παραμυθένιου τοπίου.

Το μεγαλειώδες παλάτι δεσπόζει στα 965 μέτρα υψόμετρο, ξεκίνησε να χτίζεται το 1867 και τελείωσε λίγο μετά το θάνατο του βασιλιά το 1886.  Μάλιστα, ο Λουδοβίκος πλήρωσε για αυτό από προσωπικά του κεφάλαια και από δάνεια και όχι από το δημόσιο χρήμα της Βαυαρίας και παρόλο που ξόδεψε μια περιουσία για την κατασκευή του, έμεινε εκεί συνολικά μόνο 170 μέρες.  Επίσης το κάστρο αποτέλεσε έμπνευση για το παλάτι της ωραίας κοιμωμένης στα πάρκα της Disneyland.

TIP

Για την πρόσβαση του χρειάζονται άνετα παπούτσια γιατί η διαδρομή του δεν είναι και η πιο εύκολη και άνετη, πάντως στο τέλος θα δείτε ότι αξίζει τον κόπο να την κάνετε.

Κυριάκος Γιαννακού

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s