Βερολίνο, Γερμανία

Η Γερμανία έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από μπύρα, λουκάνικα και δερμάτινα παντελόνια.  Ετοιμαστείτε για μια περιήγηση σε πόλεις με εντυπωσιακά πάρκα, παραμυθένια κάστρα, έντονη νυχτερινή ζωή, εξαιρετικά θαλασσινά και μαγευτικές χριστουγεννιάτικες αγορές.  Φυσικά όμως, για να απολαύσεις ολοκληρωτικά την Γερμανία χρειάζεται περισσότερη από μια επίσκεψη στην μεγαλύτερη σε πληθυσμό αλλά και έκταση χώρα της κεντρικής Ευρώπης.

Το πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, προορίζεται για τους λάτρεις των μουσείων και των ιστορικών μνημείων.  Λόγω του ότι είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, είναι σκορπισμένη με διάφορα αντιφατικά σημεία που θα προσελκύσουν διάφορα γούστα.  Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι όπου κι αν στρέψει το βλέμμα του ο επισκέπτης, ο κατάλογος των ιστορικών, πολιτιστικών αλλά και θρησκευτικών αξιοθέατων σε αυτή την πόλη δεν τελειώνει ποτέ.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου για παράδειγμα είναι σήμα κατατεθέν του Βερολίνου.  Μια μνημειώδης πύλη του 18ου αιώνα που συμβολίζει την ειρήνη. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η πύλη του Βρανδεμβούργου έχει γίνει σύμβολο της ενωμένης Γερμανίας. Είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα όταν θα επισκεφθείς την πρωτεύουσα.

Στην συνέχεια το το περίφημο «Τείχος του Βερολίνου» είναι ένα συγκλονιστικό σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου.  Το Τείχος του Βερολίνου χώριζε τη Γερμανία στα δύο για 28 ολόκληρα χρόνια: Από τις 13 Αυγούστου 1961 που κατασκευάστηκε μέχρι την οριστική κατεδάφισή του το 1989. Ένα σημείο στο οποίο είναι αδιευκρίνιστος ο αριθμός των ατόμων που υπήρξαν θύματα προσπαθειών διάβασης του τείχους κατά την περίοδο εκείνη.  Τρομαχτικό μόνο στην σκέψη, σήμερα υπάρχουν λίγα κομμάτια που  έχουν απομείνει αφού το μεγαλύτερο μέρος του έχει κατεδαφιστεί.  Σε πολλά τουριστικά σημεία της πόλης, ο Δήμος έχει τοποθετήσει πέτρινες πλάκες κατά μήκος της διαδρομής του Τείχους και μεταλλικές επιγραφές που αναγράφουν: «Berliner Mauer 1961-1989»(Τείχος του Βερολίνου). Αξίζει την επίσκεψη σας.

Επίσης το κτήριο του γερμανικού κοινοβουλίου (1881 έτος δημιουργίας), το οποίο ονομάζεται Bundestag, έχει ιδιαίτερα πλούσια ιστορία, παράλληλη με την άνοδο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή σκηνή.  Ωστόσο το κτίριο αυτό  γνωστό και ως Ράιχσταγκ πυρπολήθηκε το 1933 (καθοριστικότερο συμβάν για την εγκαθίδρυση και την εξάπλωση του ναζισμού) , ένα έργο με μεγάλη συμβολική και πολιτική σημασία, επιδιορθώθηκε εν μέρει εξωτερικά, ενώ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη τις περισσότερες ζημιές.  Με την διαίρεση της πόλης από τους Συμμάχους (1945), το κτίριο βρισκόταν στο Δυτικό Βερολίνο, στο όριο του βρετανικού τομέα, και χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο.  Επιπρόσθετα στο Ράιχσταγκ τραβήχτηκε και μία από τις πιο ιστορικές φωτογραφίες όλων των εποχών: Αυτή που δείχνει έναν Ρώσο στρατιώτη να υψώνει τη σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη του Ράιχσταγκ, στις 30 Απριλίου 1945, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη.

 

Κυριάκος Γιαννακού

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s