Λευκάδα μάνα, πρωτόγνωρη ύλη

Η Λευκάδα είναι ένας παράδεισος χρωμάτων, ήχων και αρωμάτων: Με εκατομμύρια αποχρώσεις χρωμάτων που δεν μπορεί ούτε η πιο ευφάνταστη παλέτα να αποδώσει, συνδυάζει στο τοπίο της ειδυλλιακές και τραχιές εικόνες, δίνοντας στον επισκέπτη της τη δυνατότητα να περιπλανηθεί μέσα στην ιστορία των Επτανήσων προσφέροντάς του παράλληλα την ικανοποίηση να ανακαλύψει συναρπαστικά μυστικά σε κάθε γωνιά της.

Η αγαπημένη μου φίλη Ανδριανή, μόνιμος κάτοικος Αθήνας, κατάγεται από την Λευκάδα και δεν χάνει ευκαιρία να επισκέπτεται αυτό το πανέμορφο νησί, κυρίως καλοκαίρια και Πάσχα.  Τον Ιούλιο του 2011 με προσκάλεσε στο πατρικό των παππούδων της, στο χωριό Χορτάτα της Λευκάδας.  Έτσι, μαζί με ακόμα τρεις φίλες μας, ξεκινήσαμε οδικώς για τον προορισμό μας, μιας και είναι το μοναδικό νησί με οδική πρόσβαση (για το λόγο αυτό αποκαλείται «στεριανό νησί»).

Αγαπημένες παραλίες: Το Κάθισμα, Οι Εγκρεμνοί, Το Πόρτο Κατσίκι

Το Κάθισμα είναι σήμερα η πιο κοσμοπολίτικη παραλία της Λευκάδας, οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar και εστιατόρια.  Εχει λευκή βοτσαλωτή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά. Προσοχή όμως! Όταν δυναμώνει ο μαΐστρος και σηκώνει μεγάλο κύμα, μην επιχειρήσετε να μπείτε μέσα.

Οι Εγκρεμνοί είναι και αυτή διάσημη παραλία μήκους 2 χλμ. που γύρω της υπάρχουν εντυπωσιακοί γκρεμοί, θεωρείται από τις καλύτερες της Μεσογείου.  Το τοπίο παραπέμπει στην Καραϊβική, καθώς τα νερά έχουν χρώμα τιρκουάζ και είναι πεντακάθαρα.  Υπάρχει μία καντίνα μετά το πάρκιν και μία στην παραλία μετά τα 350 σκαλιά που θα πρέπει να κατεβείτε.

Το Πόρτο Κατσίκι αποτελείται από μια λευκή λωρίδα αμμουδιάς μπροστά από τον εντυπωσιακό λευκό βράχο.  Η εικόνα είναι γνωστή στους περισσότερους, καθώς έχει βραβευθεί ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας και την έχουμε δει σε διάφορες τουριστικές καμπάνιες.  Ακολουθήστε τον κατηφορικό δρόμο με τα 100 σκαλοπάτια που ξεκινούν από τον χώρο του πάρκινγκ (ο οποίος είναι γεμάτος καντίνες).  Επίσης, μπορείτε να φτάσετε στην παραλία με καΐκι από το Νυδρί και τη Βασιλική.

Τοπικά προϊόντα

Τα διασημότερα προιόντα της Λευκάδας είναι οι φακές Εγκλουβής, το μέλι από το Αθάνι, το σαλάμι καθώς και το κρασί.  Επίσης κάποιες τοπικές πίτες έχουν ενδιαφέρον καθώς και το μαντολάτο και το παστέλι που παλιότερα ήταν ειδικότητα των κουρέων!  Εξαιρετικό αυγοτάραχο παράγεται στο ιβάρι παρά το γεγονός ότι παράγεται σε πολύ μικρές ποσότητες.
Διάσημα επίσης είναι τα κεντήματα της Λευκάδας με την περίφημη καρσάνικη (από το χωριό Καρυά) βελονιά που όμοιά της δεν υπάρχει αλλού στην Ελλάδα.  Οι πίτες στην πόλη δεν είναι τόσο συνηθισμένες, ενώ στα χωριά αποτελούν ένα συνηθισμένο και εύκολο φαγητό.  Εκτός από τη λαχανόπιτα με μυρωδάτα άγρια χόρτα, αξιοσημείωτες είναι η ρυζόπιτα, η μακαρονόπιτα (με αυγά, γάλα, λάδι και τυρί) και το μπριάνι, μια πίτα από χοντρά πράσινα κολοκύθια.

Αβίαστα, ένα από τα καλύτερα ταξίδια της ζωής μου, με την καλύτερη παρέα, στο ομορφότερη νησί της Ελλάδας!

Υ.Γ. Μπορείτε να ενημερωθείτε για ημερήσεις κρουαζιέρες εδώ.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s