Αγκίστρι, ένας μικρός επίγειος παράδεισος

Ο συνδυασμός του σκούρου πράσινου πευκοδάσους με τις απίθανες αποχρώσεις του τυρκουάζ της καθαρής θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού, είναι πραγματικά μαγευτικός.  Είναι το ιδανικό μέρος για διακοπές για όποιον αναζητά ξεκούραση και γαλήνη σε ένα ελληνικό νησί. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφετέριες και μαγαζιά, ενώ η νυχτερινή ζωή είναι έντονη το καλοκαίρι. Παρόλα’ αυτά, το Αγκίστρι είναι ένα απο τα λίγα ελληνικά νησιά που κρατούν ακόμα την ιδιαίτερή τους ταυτότητα.

Αγκρίστι, Ιούλιος 2015

Ενώ είχαμε ήδη προγραμματίσει τις καλοκαιρινές μας διακοπές για το 2015, εντελώς τυχαία έπεσε στα χέρια μου ένα περιοδικό που είχε ένα μικρό αφιέρωμα για το Αγκίστρι με τίτλο ”Ένας μικρός επίγειος παράδεισος”.  Όχι τόσο το κείμενο, αλλά οι εικόνες του νησιού, με έκαναν να σκέφτομαι πως θα συνδυάσω τις διακοπές μου στην Ευρώπη με μια επίσκεψη στο Αγκρίστρι.  Άρχισα λοιπόν να ρωτάω διάφορους φίλους Αθηναίους αλλά πολλοί δεν γνώριζαν το νησί, όπως ούτε και εγώ πριν να διαβάσω το περιοδικό.  Το γεγονός αυτό μου κίνησε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον να ταξιδέψω στο Αγκίστρι, έτσι πριν το road trip μας στις Δαλματικές Ακτές, πήγαμε μια μονοήμερη εκδρομή στο Αγκρίστρι από τον Πειραιά.

Πως να φτάσετε στο νησί

Στο λιμάνι του Πειραιά, τα πλοία και τα δελφίνια προς το Αγκίστρι αναχωρούν από την Πύλη 8, η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση του λεωφορείου Χ96.  Σχεδόν όλα τα δελφίνια και τα πλοία πηγαίνουν στο Αγκίστρι μέσω της Αίγινας.  Εισιτήρια για τα καράβια μπορούν να αγοραστούν στα εκδοτήρια εισιτηρίων στην αποβάθρα.  Τα δελφίνια δένουν στο Αγκίστρι στο λιμάνι Μύλος ενώ τα πλοία στη Σκάλα.  Εάν φτάσετε στο λιμάνι του Μύλου, μπορείτε να πάρετε το τοπικό λεωφορείο για την Σκάλα.

Ανακαλύψτε το Αγκίστρι

Είναι εύκολο να εξερευνήσετε το νησί με ποδήλατο, με μηχανάκι ή με τα πόδια.  Εμείς προτιμήσαμε να περπατήσουμε από παραλία σε παραλία για να γνωρίσουμε καλύτερα το νησί, ενώ για την Απόνησο πήραμε taxi και στην επιστροφή λεωφορείο.  Η διαδρομή του λεωφορείου από Απόνησο προς Σκάλα είναι αρκετά μεγάλη γιατί περνάει από όλα τα χωριά του νησιού.  Το νησί έχει σύνολο 4 χωριά – το Μεγαλοχώρι (Μύλος), τη Σκάλα, τη Λιμεναριά και τον μικρό συνοικισμό Μετόχι.  Ο Μύλος είναι το κυριότερο χωριό.  Η Σκάλα είναι περισσότερο τουριστικό μέρος έχοντας και την μεγαλύτερη παραλία του νησιού.  Η Λιμεναριά είναι ένα ακόμα μικρό παραδοσιακό χωριό.

Μια μόνο μέρα ήταν αρκετή για να πάμε στα ωραιότερα μέρη του νησιού, αφού είχαμε και την εξυπηρέτηση των νησιωτών σε ότι τους ζητούσαμε.  Θα πρότεινα να διανυκτερεύσεται στο νησί εάν αναζητάτε ηρεμία και φυσικά ομορφιά.  Επίσης, το Αγκρίστρι είναι κατάλληλο για τους κατασκηνωτές όλων των ηλικιών.  Υπάρχουν συγκεκριμένες παραλίες για camping, για γυμνιστές και για σκύλους!  Η φιλοξενία των κατοίκων, η καλή τουριστική υποδορμή και οι πεντακάθαρες θάλασσες, θα σας αποζημιώσουν.

Must Do

Να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και ρετσίνι πεύκου φτιαγμένα από ντόπιους.

Ραφαέλλα Ρουσμίκο

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s