Σαλαμίνα, στο άψε σβήσε

Προικισμένη με πολιτιστική κληρονομιά αιώνων, φυσική ομορφιά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, η Σαλαμίνα, το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού, ‘ταξιδεύει’ στα γαλήνια νερά του και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά.

Στα χώματά της γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν επιφανείς προσωπικότητες της Αρχαιότητας, αλλά και των Νεώτερων Χρόνων.  Είναι η πατρίδα του ομηρικού Αίαντα και του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη.  Έγινε τόπος φιλοξενίας για τον στρατηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη στην Επανάσταση του 1821, αλλά και διαμονής, έμπνευσης και δημιουργίας για τον ξεχωριστό ποιητή Άγγελο Σικελιανό.  Ωστόσο, σημείο – σταθμό στην ιστορία της αποτέλεσε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), η οποία έκρινε σε μεγάλο βαθμό την τύχη των Περσικών Πολέμων.  Χάρη στη νίκη των Ελλήνων διασώθηκε ο ελληνικός πολιτισμός και διαδόθηκε στη Δύση και σ’ όλο τον κόσμο.

Πρωτεύουσα του νησιού, η σύγχρονη πόλη της Σαλαμίνας απλώνεται γύρω από το μυχό του ομώνυμου όρμου.  Tα εμπορικά καταστήματα, τα καφέ, τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία κατά μήκος της παραλιακής ζώνης συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη κίνηση.  Στο λιμάνι της πόλης δένουν πολυάριθμα αλιευτικά και σκάφη αναψυχής.

Γραφικά λιμανάκια, πευκόφυτες περιοχές, ήμεροι λόφοι με όμορφη θέα, σύγχρονες εξοχικές κατοικίες, νεοκλασικές βίλες, ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι και αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα αποτελούν ευχάριστες εκπλήξεις για όσους ανακαλύπτουν τη Σαλαμίνα, που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για μια σύντομη εξόρμηση, καθώς συνεχή δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν τα Παλούκια, κύριο λιμάνι του νησιού, με το Πέραμα.

Παραλίες

Στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχουν όμορφες παραλίες και κόλποι όπως: η παραλία ΝΑΤΟ στο Αιάντειο, Κανάκια, Πυργιακόνι, Λαμπρανό, Σατερλί, Κολώνες, Περιστέρια, Αίας – Κλαμπ, Κύριζα, Λυμνιώνα, Γιάλα και τα Σελήνια.  Επίσης όμορφες παραλίες θα συναντήσει κανείς και στην βορειοδυτική πλευρά, όπως: Ψιλλή Άμμος, Στενό Φανερωμένης, Ρέστη, Ηλιακτή, Αγ. Γιώργης και στα Βασιλικά.  Η πρόσβαση σε όλες αυτές τις παραλίες είναι εύκολη, με ιδιωτικό αυτοκίνητο, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ Σαλαμίνας ή και με πλωτό μέσο.

Δάση

Στο νησί υπάρχουν δύο όμορφα πυκόφυτα δάση.  Το ένα είναι το δάσος της Φανερωμένης που βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και προσφέρεται για τζόκινγκ και το άλλο το δάσος των Κανακίων που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι ο μεγαλύτερος, ο κοντινότερος και ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου της Δυτικής Αττικής.  Το δάσος αυτό προσφέρεται για μονοήμερες ή ολοήμερες εκδρομές.

 Αγορές

‘Οταν επισκεφτείτε το νησί, μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πλατέτσι (λαδόπιτα), το κουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα), τα μουστοκούλουρα,τις τηγανήτες, και ψωμί ψημένο στα ξύλα.  Στην ιχθυαγορά θα βρείτε φρέσκα ψάρια κατευθείαν από τα ψαροκάικα.  Επίσης σε κάποια μαγαζιά με τουριστικά είδη θα βρείτε κούκλες ντυμένες με την χρυσοκέντηση παραδοσιακή φορεσιά του νησιού καθώς και άλλα αναμνηστικά.

Διασκέδαση

Αγαπημένα στέκια που αιχμαλωτίζουν την καρδιά του επισκέπτη και των καλοφαγάδων είναι πάρα πολλά στο κέντρο της πόλης καθώς και σε άλλες περιοχές όπως: Σελήνια, Βασιλικά, Ρέστη, Αγ. Γεώργιο, Αιάντειο και Κακή – Βίγλα. Μην παραλείψετε να καθίσετε στα παραδοσιακά ουζερί για να δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και χταπόδι ψημένο στα κάρβουνα. Το νησί έχει πολύ όμορφες παραλιακές καφετέριες όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το ποτό σας αγναντεύοντας δίπλα στην θάλασσα τα μαγευτικά δειλινά. Επίσης η νυχτερινή ζωή στο νησί είναι πολύ έντονη. Υπάαρχουν πολλά Κλαμπ όχι μόνο για την νεολαία αλλά και για όσους αισθάνονται νέοι, καθώς και πολλά μαγαζιά με ζωντανή μουσική για γλέντι μέχρι πρωΐας.

Σαλαμίνα, λοιπόν, στο άψε σβήσε.  Σαλαμίνα, εύκολα, γρήγορα και απλά.

Ραφαέλλα Ρουσμίκο

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s