Γιατί σαν τη Χαλκιδική δεν έχει

«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» λένε οι βορειοελλαδίτες και κάτι ξέρουν.  Ετοιμαστείτε να υποκύψετε στη γοητεία των τριών καλλίγραμμων ποδιών: Κασσάνδρα, Σιθωνία, Άθως.  Τα δύο πρώτα δεν κάνουν διακρίσεις.  Το τρίτο όμως είναι απαγορευμένο για τις γυναίκες, καθώς φιλοξενεί το φημισμένο μοναστικό Άγιο Όρος.  

Τι σημαίνει διακοπές στη Χαλκιδική;  Σμαραγδένιες παραλίες, πυκνά πευκοδάση, ονειρεμένα ξενοδοχεία, μικροί οικισμοί στη θάλασσα με ψαροταβέρνες και καφέ, beach bar σε ορμίσκους, αρχαιολογικοί χώροι με μεγάλη ιστορία, παραδοσιακά χωριά στη Σιθωνία, το σπήλαιο των Πετραλώνων στην Κασσάνδρα. Μια μικρή ‘χώρα των θαυμάτων’. Εξερευνήστε την με όλες σας τις αισθήσεις.

Ως ένας από τους πλέον πολυτελείς προορισμούς στην Ελλάδα, η Χαλκιδική σας προκαλεί να ζήσετε την απόλυτη χλιδή στις δεκάδες πολυτελείς μονάδες της.  Υπηρεσίες, δραστηριότητες και αισθητική απογειώνουν τις διακοπές σας, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες: ιδιωτικά δείπνα στην παραλία, χαλαρωτικά spa, ευρύχωρες βίλες πάνω στο νερό, πιάτα μοριακής κουζίνας σε γκουρμέ εστιατόρια, φημισμένα κρασιά και απέραντοι αμπελώνες.  Επίσης θα βρείτε ιδιωτικές μαρίνες, καζίνο, πολυτελή μαγαζιά και εστιατόρια.  Ο ορισμός της κλασικής πολυτέλειας είναι εκεί, σε αυτή τη γωνιά της Βόρειας Ελλάδας.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Χαλκιδικής

Το σπήλαιο των Πετραλώνων

Εδώ θα περιπλανηθείτε με δέος ανάμεσα στα κομψοτεχνήματα που η φύση αιώνες τώρα φιλοτεχνεί: σταλακτίτες που γυαλίζουν στο σκοτάδι, εκθαμβωτικοί ‘νάνοι σταλαγμίτες’.  Ένα από τα πιο ωραία σπήλαια της Ευρώπης και, φυσικά, από τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα της περιοχής, διηγείται μια ιστορία πολύ παλιά: κρυμμένο μέσα σε σταλαγμιτική ύλη, βρέθηκε το κρανίο του αρχανθρώπου ηλικίας 700.000 ετών. Ανήκε σε έναν ‘υπερήλικα΄ της τότε εποχής, δηλαδή σε έναν άντρα ηλικίας 30-35 ετών.

Η αρχαία Όλυνθος

Μαθήματα πολεοδομίας: στον αρχαιολογικό χώρο, θα δείτε πώς ήταν οργανωμένο το περίφημο Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, το οποίο αποτελεί βάση αναφοράς σήμερα για την επιστήμη της πολεοδομίας.  Ανεσκαμμένες οικίες, λεωφόροι, κοινόχρηστοι χώροι, όλα σε μία περιοχή με θέα πανοραμική.

Πόρτο Κουφό

Τι κρύβεται πίσω από τα απόκρημνα βράχια, στο νότο της Σιθωνίας;  Ένα μυστικό λιμάνι, μέσα από ένα στενό άνοιγμα 300 μέτρων.  Είναι ο αρχαίος «Τορωναίος λιμήν», το πιο μεγάλο και ασφαλές λιμάνι στη Βόρεια Ελλάδα, που αναφέρεται από τον Θουκυδίδη.  Ονομαζόταν Κωφός λιμήν, γιατί αν σταθείτε μέσα στον κόλπο δεν ακούτε καθόλου τη θάλασσα.

Η Αρναία και η Άφυτος

Δύο χωριά διαφορετικά, το καθένα με τη δική του παράδοση.  Καλντερίμια, πέτρα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας, έργα αναστήλωσης, μουσεία.  Η γραφικότητα σας γυρίζει πίσω, στη ζωή του χωριού χρόνια πριν.

Η διώρυγα της Ποτίδαιας

Πίσω από τη διώρυγα, ο ισθμός της χερσονήσου της Κασσάνδρας.  Πίσω από τον ισθμό, μια μεγάλη ιστορία: το έργο υλοποίησε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος, για να διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα και να προστατεύσει την πόλη.

Ραφαέλλα Ρουσμίκο

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s