Πολίτες του Κόσμου: Γιατί ταξιδεύουν οι άνθρωποι;

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δεν χορταίνουν να ταξιδεύουν όπως δεν χορταίνουμε ούτε και εμείς!!! Κάποιοι επιστήμονες αποδίδουν αυτή την ανάγκη στην ύπαρξη του ιδιαίτερου γονιδίου DRD4 που εντοπίζεται σε ορισμένους ανθρώπους ενώ κάποιοι άλλοι επιμένουν πως οι παράγοντες που ωθούν κάποιους από εμάς να ταξιδεύουμε συχνά είναι ψυχολογικοί.  Συχνά ακούμε τον κόσμο τριγύρω μας να λέει ‘έχω ανάγκη από ένα ταξίδι’ και εμείς πρώτοι από όλους μπορούμε να καταλάβουμε αυτή την ανάγκη αφού πάντα στο τέλος ενός ταξιδιού, σκεφτόμαστε που θα είναι το επόμενο κι ας είναι γλυκιά η επιστροφή στο σπίτι…. Αλήθεια όμως, γιατί ταξιδεύουν οι άνθρωποι;  Με αφορφή αυτές μας τις σκέψεις, κάναμε μια μικρή έρευνα και την μοιραζόμαστε μαζί σας.

Ταξιδεύουμαι για την εμπειρία

Έχετε ακούσει άπειρες φορές να μιλάνε για την πολύτιμη ‘εμπειρία του ταξιδιού’ σωστά?  Για πολλά χρόνια πιστεύαμε πως αυτή η φράση ήταν κλισέ όσων ήθελαν να παινευτούν τα ταξίδια τους μέχρι που ξεκινήσαμε να ταξιδεύουμε οι ίδιοι και καταλάβαμε τη σημασία αυτής της φράσης.  Το να έχεις δει για παράδειγμα το ηλιοβασίλεμα από την άλλη άκρη του κόσμου, να έχεις χαθεί στα στενά μιας άγνωστης πόλης φορτωμένος βαλίτσες προσπαθώντας να βρεις το ξενοδοχείο σου, να έχεις πεινάσει απεγνωσμένα και να σου τελειώνουν τα μετρητά και η κάρτα σου να μην δουλεύει, να έχεις πάρει τη λάθος γραμμή στο μετρό που τελικά σε οδηγεί σε άλλη χώρα, να έχεις πιάσει κουβέντα με έναν ντόπιο χωρίς να μιλάτε καμία ίδια γλώσσα, να χάνεις το αεροπλάνο για μερικά μόνο λεπτά που δεν έπρεπε να τα περάσεις στα αφορολόγητα, όλα αυτά είναι εμπειρίες που μόνο ένα ταξίδι μπορεί να σου χαρίσει.  Εμπειρίες που γυρνώντας σπίτι σου τις κουβαλάς μαζί σου, σου ανοίγουν τα μάτια και το μυαλό και σε κάνουν να εκτιμάς αυτά που έχεις και παράλληλα σου δίνουν κίνητρα για να επιδιώξεις να αποκτήσεις όσα δεν έχεις.

Ταξιδεύουμαι για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για εξερεύνηση

Οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι για να μετακινούμαστε, για να ψάχνουμε και να ανακαλύπτουμε.  Ταξιδεύοντας καλύπτουμε όλες αυτές τις ανάγκες μας χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε.  Βγαίνουμε με το χάρτη στο δρόμο σε αναζήτηση όλων εκείνων των μνημείων, των πόλεων που θέλουμε να ανακαλύψουμε, να ψαχουλέψουμε.  Σε αναζήτηση των all-you-can-eat εστιατορίων γιατί πεινάμε πολύ, εκείνου του μικρού χωριού που διάβασε γι’ αυτό στο περιοδικό η μαμά μας, εκείνου του δρόμου με τα χαρακτηριστικά γκράφιτι και τους χρωματιστούς τοίχους.  Γιατί ό,τι και να λέμε, ό,τι και να πιστεύουμε, όσο και να μας έχουν πείσει πως πρέπει να επιδιώκουμε τη σιγουριά και την οικειότητα, καταβάθος είμαστε όλοι γεννημένοι εξερευνητές, μας αρέσει ό,τι μας βγάζει έστω και για λίγο από την καθημερινότητα μας και μας κάνει να νιώθουμε παιδιά έτοιμα να ξεχυθούν στο δρόμο χωρίς να έχουν αίσθηση φόβου ή κινδύνου παρά μόνο την αχόρταγη περιέργεια του αγνώστου.

Ταξιδεύουμαι για να γνωρίσουμε νέες κουλτούρες

Ταξιδεύουμε για να δούμε το πόσο είναι διαφορετικός ο κόσμος μας, για να μάθουμε τα ήθη και τα έθιμα άλλων λαών από την άλλη άκρη της γης, για να γευτούμε τα φαγητά τους ακόμα και για να μάθουμε τη γλώσσα τους.  Εμείς στη Κύπρο δεν είμαστε τόσο συνηθισμένοι να φεύγουμε για 2-3 μήνες στο εξωτερικό με σκοπό να ζήσουμε για λίγο καιρό μια διαφορετική πραγματικότητα μαθαίνοντας παράλληλα τη γλώσσα της χώρας στην οποία θέλουμε να πάμε.  Οι περισσότεροι όμως Ευρωπαίοι το επιδιώκουν, ζουν με locals, μοιράζονται μαζί τους το φαγητό και το σπίτι, μαθαίνουν δειλά δειλά την ξένη προς αυτούς γλώσσα των κατοίκων και πολλές φορές ζητούν να βοηθήσουν εθελοντικά για να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας στην οποία βρέθηκαν έστω και για λίγο.  Εμπειρίες έντονες που σου δείχνουν μια διαφορετική προοπτική και σε κάνουν να αναθεωρήσεις πολλά επιστρέφοντας σπίτι σου.

Υ.Γ. Σε ένα άλλο post θα σας ενημερώσουμε για το πως μπορείτε και εσείς να μετακομίσετε σε μια ξένη χώρα για ενα μεγάλο χρονικό διάστημα ως εθελοντές με διάφορα οργανωμένα προγράμματα της Ευρώπης.

Ταξιδεύουμαι για να ερωτευθούμε

Κάθε φορά που γυρίζω από ένα ταξίδι, είτε κοντινό είτε μακρινό νιώθουμε ερωτευμένοι!!  Το πρώτο βράδυ της επιστροφής μας σπίτι, αναπαράγουμε την κάθε στιγμή στο μυαλό μας, κοιτάμε τις φωτογραφίες και τις σημειώσεις και μας πιάνει μελαγχολία.  Όπως ακριβώς ένας ερωτευμένος που επιστρέφει σπίτι του και παρόλο που μέχρι πριν μία ώρα ήταν με την καλή του νιώθει πως εκείνη του λείπει ακόμα περισσότερο.  Ταξιδεύοντας ερωτευόμαστε τις μυρωδιές, τα χρώματα, τις συνήθειες, τα πρόσωπα, τα τοπία, τα φαγητά, ερωτευόμαστε τον αλλαγμένο μας εαυτό.  Και ίσως τελικά όλα κινούνται γύρω από αυτό ακριβώς, μέσα από τα ταξίδια θέλουμε δε θέλουμε περνάμε περισσότερο χρόνο με το προσωπικό μας εγώ και ερωτευόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό ο οποίος μετά από κάθε ταξίδι επιστρέφει πάντα διαφορετικός. Θέλει δε θέλει.

Ταξιδεύουμαι για να νιώσουμε ελεύθεροι

Ταξιδεύουμε γιατί ψάχνουμε την ανωνυμία.  Χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας είμαστε αυτοί που πραγματικά θέλουμε εμείς και ενεργούμε χωρίς να προβληματιζόμαστε για το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, πως θα το πάρουν οι γύρω μας.  Σε μια χώρα μακριά από την πατρίδα μας είμαστε αυτό που δηλώνουμε, ελεύθεροι από το παρελθόν μας, ζούμε τη ζωή όπως έρχεται.  Ελευθερωνόμαστε από τα πρέπει και τα μη και  μοιραζόμαστε στιγμές από τη ζωή μας με αγνώστους που πιθανότατα στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην καθημερινότητά μας να μην μπαίναμε ποτέ στη διαδικασία να τους μιλήσουμε.  Έτσι λοιπόν, ελεύθεροι από δεσμούς και μακριά από deadlines και στιγμές πίεσης ζούμε την κάθε μέρα πιο έντονα και τη μοιραζόμαστε χωρίς εγωισμούς ή φόβο με άτομα που έστω για μια μέρα γίνονται μέρος της ζωής μας, μέρος της οικογένειάς μας, απλά και αβίαστα, όμορφα και χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι.

Για όλα  αυτά ταξιδεύουμε λοιπόν, για να τροφοδοτήσουμε την πείνα μας για το άγνωστο, για να γνωρίσουμε πραγματικότητες διαφορετικές από τη δική μας, για να χάσουμε, ψάξουμε και βρούμε τον εαυτό μας.  Για να ερωτευθούμε, για να δούμε μέρη μακρινά, για να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, για να κάνουμε νέους φίλους από κάθε γωνιά της γης, για να δούμε αξιοθέατα, να δοκιμάσουμε ντόπιες νοστιμιές και για να μαζέψουμε εμπειρίες που θα μας ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Γράφει η Ραφαέλλα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s